Tanıtım

Genel Bilgiler

Cerrahi gerektiren veya gerektirmeyen tüm ortopedik hastalıkların erken veya geç dönem tedavilerini yapmak ve konuyla ilgili koruyucu rehabilitasyon yaklaşımlarını sürdürmektir. Kas-iskelet sistemine ait çeşitli gelişim bozuklukları ve deformitelerin rehabilitasyonu, travma durumunda ve travma sonrasında rehabilitasyon, cerrahiler sonrası erken ve geç dönem rehabilitasyon uygulamaları, eklem replasman ve rekonstrüksiyon cerrahilerinin rehabilitasyonu, bağ-tendon ve sinir cerrahilerinden sonraki rehabilitasyon, konjenital ve metabolik kemik hastalıklarının rehabilitasyonu, vertebral kolon patolojilerinin rehabilitasyonu, kas-iskelet sistemine ait tüm yaralanma ve sakatlıkların konservatif veya cerrahi tedavisinden sonraki rehabilitasyon alanında çalışmaktadır.

Ortopedik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilim dalı, özelleştiği tüm bu çalışma alanlarındaki rehabilitasyonu gerçekleştirirken, ilgili diğer tüm tıp birimleriyle interdisipliner bir çalışma anlayışı içinde bir takım çalışması yapar. En çok, ortopedi ve travmatoloji hekimliği, plastik cerrahi, beyin cerrahisi, spor hekimliği, romatoloji ve fiziksel tıp ve rehabilitasyon hekimliği ile iletişim halindedir. Bu hastalara Fizyoterapi ve Rehabilitasyona özgü değerlendirmeler yapıldıktan sonra ısı, ışık ve elektroterapi modaliteleri, masaj, manipulasyon ve mobilizasyon teknikleri, değişik egzersiz programları, nörofizyolojik tedavi yaklaşımları, bazı ortopedik durumlara özel tedavi protokolleri (total diz endoprotezleri, bağ yaralanmaları, femoral-acetabular impingement sendromu gibi), bel ve boyun problemi olan hastalara özel egzersiz programları, manuel terapi yöntemleri, fonksiyonel aktiviteler ve ev egzersiz programları uygulanmaktadır.

Tarihçemiz

Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde 29/05/2017 tarih ve 2017/10404 sayılı karar ile kurulmuş olan Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı'nda ilk öğrencilerini alarak lisans eğitimine başlamıştır. Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun 09 Ocak 2019 tarihli toplantı kararı ile Ortopedik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı açılmıştır.

T.C. Cumhurbaşkanlığı’nın resmî gazetede yayımlanan 10/04/2021 tarih ve 2021/3808 sayılı kararı ile Gülhane Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Fakültesi kurulması ile Anabilim Dalımız 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı itibari ile Eğitim-Öğretim faaliyetlerine Fakülte bünyesinde devam etmektedir.

Akademik Kadromuz

Prof. Dr. NECMİYE ÜN YILDIRIM
Dr. Öğr. Üyesi ÇAĞLAR SOYLU
Dr. Öğr. Üyesi EMRE SERDAR ATALAY