Tarihçe

Fizyoterapi mesleğinin geçmişi M.Ö. 460’lı yıllarda masaj, manuel terapi teknikleri ve suyun tedavi edici özelliklerinden yararlanan Hipokrat ve Galen’e dayanmaktadır. 18. yüzyılda ortopedi biliminin gelişmesiyle birlikte Avrupa’da tedavi edici masaj ve egzersizler yaygınlaşmaya başlamıştır. 19. Yüzyılın ilk yarısında, Amerika Birleşik Devletleri’nde başlayan Poliomyelit (çocuk felci) epidemisi sonucu fiziksel yetersizliği olan poliomyelitli çocukları tedavisi fizyoterapistlik mesleğinin gelişiminde büyük bir çığır açmıştır. İlk fizyoterapi okulu, 1. Dünya Savaşı sırasında 1914’te, Washington D.C.’de açılmıştır. 1916’da artan çocuk felci salgını ve 1917-1918 yılları arasında savaşta yaralanan askerler için fizyoterapi oldukça yoğun bir şekilde uygulanmıştır.

Modern fizyoterapinin temelleri, 19. yüzyılın ikinci yarısından sonra, özellikle sonlarına doğru atılmıştır. Küresel ölçekte etkiye sahip olaylar sonucu “Fizyoterapinin hızlı gelişme dönemi” başlamış ve fizyoterapistlerin özel ilgi alanlarında (ortopedi, nöroloji, pediatri, kardiyoloji, göğüs, geriatri gibi) özelleşmeleri veya uzmanlık yapmaları yaygınlaşmıştır. 1980’lerde, World Confederation Physical Therapy (WCPT), Afrika dahil tüm ülkelerde fizyoterapi lisans eğitim programının, üniversite veya bu seviyede en az dört yıl süre ile verilmesini ve bağımsız olarak onaylanıp akredite edilmesini önermiştir. Aynı yıllarda WCPT, fizyoterapistlerin dört yıllık lisans eğitim programlarının standartları için bir kılavuz çıkarmış ve meslekteki etik ilkeleri belirlemiştir.

Dünyadaki gelişmelere paralel olarak, 1961 yılında Prof. Dr. İhsan Doğramacı tarafından Ankara Üniversitesi Hemşirelik ve Sağman Okulu’na bağlı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nün kurulması ile fizyoterapistlik mesleğinin ülkemizdeki temeli atılmıştır. Ülkemizdeki ilk lisans eğitimi 1967 yılında Hacettepe Üniversitesi’nin kurulması ile başlamış, Hacettepe Üniversitesi rektörlüğüne bağlı ilk Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu kurulmuştur.

Sağlık temalı olarak kurulan ilk ve tek devlet üniversitesi olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi, 15 Nisan 2015 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 27.03.2015 tarih ve 6639 sayılı Kanun gereğince kurulmuştur. Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde 29/05/2017 tarih ve 2017/10404 sayılı karar ile kurulmuş olan Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı'nda ilk öğrencilerini alarak lisans eğitimine başlamıştır.

T.C. Cumhurbaşkanlığı’nın resmî gazetede yayımlanan 10/04/2021 tarih ve 2021/3808 sayılı kararı ile Gülhane Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Fakültesi kurulmuş, 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı itibari ile lisans ve lisansüstü Eğitim-Öğretim faaliyetlerine Fakülte bünyesinde devam etmektedir.