Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Pediatrik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon; gelişimlerini geciktirebilecek biyolojik ya da çevresel zorlayıcı etmenleri bulunan ya da engelleri ve özel ihtiyaçları olan çocukların, anotomik ve çevresel kısıtlılıkları içerisinde mümkün olabilen en üst fonksiyonel, psikososyal ve mesleki bağımsızlığa ulaştırılması hedefleyerek yaşamın tüm alanlarında katılımlarını sağlamak için etkili ve uygun rehabilitasyon süreçlerini planlamayı ve uygulamayı içerir.

Doğum öncesi, doğumsal ve doğum sonrasında fiziksel ve zihinsel gelişimi olumsuz yönde etkileyen çeşitli nörolojik bozukluklarda emosyonel ve sosyal etkilenimlerin de olması, altta yatan patolojilerle gelişen çocuğun kendine özgü doğası nedeniyle pediatrik rehabilitasyon özel bir yaklaşımla ele alınmalıdır. Pediatrik rehabilitasyon hastalıkların değişken semptomlarına, çocuğa, ailesine ve yaşadığı çevresel koşullara göre şekillenen dinamik bir süreçtir. Rehabilitasyonun her aşamasında vücut yapı/fonksiyon/aktivite/katılım düzeyindeki problemler çocuğun kişisel özellikleri ve çevresel etmenleri birlikte ele alınıp çocuğun aktif katılımının sağlandığı, kapsamlı ve bireye özel bir planlama ve uygulama gerektirir. Çocukların hayata aktif katılımlarını arttırmaya etkin ve etkili rehabilitasyon süreci interdisipliner bir ekip yaklaşımı ile mümkündür.

Ana Bilim Dalı’nın amacı pediatrik fizyoterapi ve rehabilitasyon değerlendirmelerine hâkim, çocuğa özgü rehabilitasyon programı geliştirebilen, çocukluk çağı engeline sebep olan hastalıkların patolojisini iyi bilen ve kanıta dayalı uygulamalar gerçekleştiren fizyoterapistler yetiştirmektir. Pediatrik rehabilitasyon açısından toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi için yüksek nitelikli, bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri yapmaktır.

 

 
Tarihçemiz

 

Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde 29/05/2017 tarih ve 2017/10404 sayılı karar ile kurulmuş olan Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı'nda ilk öğrencilerini alarak lisans eğitimine başlamıştır.

Anabilim Dalımız Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun 04/03/2020 tarih ve 75850160 sayılı kararı ile açılmıştır. Sağlık temalı ilk devlet üniversitesi olma özelliğini taşıyan üniversitemiz “çocuklar büyüklerin minyatürü değildir, her şekilde özel ele alınmalıdır” ilkesi ile bu alanda öncülük ederek ülkemizde Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü altında yer alan ilk “Pediatrik Rehabilitasyon Ana Bilim Dalını” kurmuştur.

T.C. Cumhurbaşkanlığı’nın resmî gazetede yayımlanan 10/04/2021 tarih ve 2021/3808 sayılı kararı ile Gülhane Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Fakültesi kurulması ile Anabilim Dalımız 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı itibari ile Eğitim-Öğretim faaliyetlerine Fakülte bünyesinde devam etmektedir.

 

Akademik Kadromuz

Doç. Dr. DUYGU TÜRKER
Doç. Dr. DUYGU TÜRKER
Başkan
Dr. Öğr. Üyesi DUYGU KORKEM YORULMAZ
Dr. Öğr. Üyesi DUYGU KORKEM YORULMAZ
Dr. Öğr. Üyesi ÖZGE ÇANKAYA
Dr. Öğr. Üyesi ÖZGE ÇANKAYA
Arş. Gör. BUSE KORKMAZ
Arş. Gör. BUSE KORKMAZ

Çalışma Konularımız

Doğumdan 18 yaşa kadar hastalık ya da travma nedeniyle fonksiyonel yetersizliği olan çocukların değerlendirilmesi fizyoterapi ve rehabilitasyon ihtiyaçlarının belirlenmesi ve bu doğrultuda gerekli fizyoterapi ve rehabilitasyon yaklaşımlarının uygulanarak mevcut yetersizliklerin azaltılması, bağımsızlıklarının sağlanması ve toplumsal yaşama entegrasyonu sağlamalarını temel çalışma konularımızı içermektedir.

• Riskli bebekler,
• Serebral palsi,
• Nöromusküler hastalıklar,
• Tortikollis,
• Nöral tüp defektleri,
• Çocukluk çağı travmatik beyin hasarı, omurilik hasarı
• Osteogenesis imperfekta,
• Brakial pleksus yaralanmaları,
• Çocukluk çağı romatizmal hastalıklarına bağlı fonksiyonel yetersizliği olan çocuklar
• Çocukluk çağı kanserlerine bağlı fonksiyonel yetersizliği olan çocuklar
• Genetik veya metabolik bozuklukları olan çocuklar,
• Duyu ve algı problemleri olan çocuklar,
• Tipik gelişim gösteren çocuklarda görülen postür bozuklukları,
• Tipik gelişen çocuklarda sağlığı koruma,
• Tipik gelişen ya da fonksiyonel yetersizliği olan çocuklarda fiziksel aktivite.

 

Erişim Bilgilerimiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Fakültesi, Pediatrik Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Gülhane Külliyesi, Emrah Mah. 06018 Etlik/Keçiören/ANKARA

0312 304 61 97

0312 304 63 90