Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Genel fizyoterapi bilgisi ile kardiyopulmoner anatomi ve fizyoloji, egzersiz fizyolojisi, kardiyovasküler ve pulmoner bozukluk ve hastalıklarda ortaya çıkabilecek patofizyolojik değişiklikler ve egzersiz kapasitesindeki kısıtlılığın ve normalden sapmaların kaynağı, bu sıkıntıların giderilmesine yönelik geliştirilebilecek rehabilitasyon yöntemleri ve yaklaşımlarını içeren bir fizyoterapistlik uzmanlık alanıdır.

Bu rehabilitasyon yöntemleri ve yaklaşımları ile her yaş grubunda, bebek, çocuk, yetişkin ve yaşlılarda doğuştan gelen veya sonradan oluşan kardiyopulmoner hastalıkların birey merkezli tedavilerinin yanı sıra yoğun bakım, cerrahi sonrası tedavileri, palyatif bakımlar gibi farklı alanlardaki kanıta dayalı uygulamaları ve eğitimleri içermektedir. Ayrıca kardiyopulmoner hastalık ya da bozukluk gelişimi açısından belirli risk faktörlerine sahip bireylerde hastalık gelişimini engellemeye yönelik koruma yaklaşımları ve davranış modifikasyonları geliştirirler.

Kardiyopulmoner Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı’nın amacı; kardiyovasküler veya pulmoner hastalığı olanlarda, tekrar tekrar hastaneye yatışların azalmasını, semptomlarda azalma sağlanarak yaşam kalitesinin arttırılmasını, sağlık bakım harcamalarının azalmasını, fonksiyonel kapasitenin arttırılmasını, psikolojik iyilik hissinin gelişmesini ve günlük yaşam aktivitelerinde fiziksel performansın arttırılmasını sağlamaktır.

 

 
Tarihçemiz

 

Ülkemizde ilk olarak 1967-1968 yıllarında fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında yüksek lisans ve sonrasında doktora verilmeye başlanmış olup, 1973 yıllarından itibaren Pulmoner ve Kardiyak Rehabilitasyon dersleri verilmeye başlanmıştır. 1996-1997 yıllarından itibaren ilk kez Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Yüksek Lisansı verilmeye başlanmıştır. Kardiyopulmoner Fizyoterapi Anabilim Dalı 15 Eylül 2011 tarihinde Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) tarafından ilk kez onaylanmıştır (39556 sayılı).

Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde 29/05/2017 tarih ve 2017/10404 sayılı karar ile kurulmuş olan Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı'nda ilk öğrencilerini alarak lisans eğitimine başlamıştır. Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun 09 Ocak 2019 tarihli toplantı kararı ile Kardiyopulmoner Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı açılmıştır.

T.C. Cumhurbaşkanlığı’nın resmî gazetede yayımlanan 10/04/2021 tarih ve 2021/3808 sayılı kararı ile Gülhane Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Fakültesi kurulması ile Anabilim Dalımız 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı itibari ile Eğitim-Öğretim faaliyetlerine Fakülte bünyesinde devam etmektedir.

 

Akademik Kadromuz

Dr. Öğr. Üyesi MUSTAFA ERTUĞRUL YAŞA
Dr. Öğr. Üyesi MUSTAFA ERTUĞRUL YAŞA
Başkan
Dr. Öğr. Üyesi CANSU ŞAHBAZ PİRİNÇÇİ
Dr. Öğr. Üyesi CANSU ŞAHBAZ PİRİNÇÇİ
Dr. Öğr. Üyesi ESRA ÜZELPASACI
Dr. Öğr. Üyesi ESRA ÜZELPASACI
Dr. Öğr. Üyesi OĞUZHAN METE
Dr. Öğr. Üyesi OĞUZHAN METE

Çalışma Konularımız

• Major kalp hastalıkları tanımı ve genel özellikleri
• Kardiyovasküler hastalıklarda kullanılan egzersiz testleri
• Revaskülarizasyon ve kardiyak cerrahiden sonra kardiyak rehabilitasyon
• Periferik damar hastalıklarında rehabilitasyon
• Akut ve kronik dönem kardiyopulmoner rehabilitasyon
• Kardiyopulmoner rehabilitasyonda hasta eğitimi
• Solunum egzersizleri, solunum eğitimi
• Toraks cerrahisinde fizyoterapi ve rehabilitasyon
• Obstrüktif akciğer hastalıklarının patofizyolojisi, fizyoterapi ve rehabilitasyonu
• Restriktif akciğer problemlerinin patofizyolojisi, fizyoterapi ve rehabilitasyonu
• Pulmoner rehabilitasyonda kullanılan değerlendirme yöntemleri
• Yoğun bakımda fizyoterapi ve rehabilitasyon
• Koruyucu kardiyopulmoner rehabilitasyon
• Orta şiddette COVID-19 enfeksiyonu (viral pnömoni) hastaları
• Şiddetli COVID-19 enfeksiyonu (ağır viral pnömoni) hastaları

 

Erişim Bilgilerimiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Fakültesi, Kardiyopulmoner Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı, Gülhane Külliyesi, Emrah Mah. 06018 Etlik/Keçiören/ANKARA

 

0312 304 61 97

0312 304 63 90